Berkongsi Pendapatan Dengan Referral Link

Uniqueness yang dibina oleh WAHDAH adalah pengalaman hassle-free dalam setiap pengurusan Wahdah Partner dan juga WADHAH Client. Team kami sentiasa komited menjual experience kedua belah pihak dari membuat dan menerima tempahan hinggalah kepada pemulangan kenderaan.

Dengan demikian, Referral Link adalah ciri yang dibina khas untuk anda Pengusaha Wahdah Partner yang mengalami situasi berikut :

 • Repeating client WAHDAH menghubungi pengusahaha Wahdah Partner untuk tempahan berikutnya.
 • Ingin memenuhi permintaan client dan sedangkan anda tidak mempunyai jenis kereta yang berkaitan.
 • Anda pening menguruskan client kerana tidak mempunyai laman web tempahan yang lengkap (full-cycle).

How its works

Cara Penetapan (Setting)

Manage → Referral → Change → Save → Copy to client
→ Receive Booking or Earn Commission

Image 1
Image 2
Image 3
 • Hanya kongsi referral link anda kepada pelanggan untuk membuat tempahan dan terima booking seperti biasa di sistem anda.
 • Jika kenderaan anda tidak available atau anda tidak mempunyai kenderaan yang diinginkan oleh pelanggan, anda masih lagi mampu menjana pendapatan ketika Wahdah Partner yang lain menerima (accept) booking yang berkaitan. (Lihat image di bawah).
Image 4

Selamat mencuba! Hubungi Account Manager (AM) anda yang berkaitan untuk bantuan dan maklumat lebih lanjut.


Live Car Wahdah Partner

Live Car yang dilancarkan pada May 2018 merupakan cara WAHDAH menyelesaikan isu dimana pihak penyewa kereta yang mempunyai kereta tersedia tetapi tidak ada tempahan dan customer yang ingin membuat tempahan secara “last-minute” untuk hari-hari tertentu. WAHDAH melihat isu ini sebagai merugikan pihak penyewa kereta dimana umum sudah tahu, ada kos yang perlu ditanggung meskipun kereta tidak di sewa. Oleh itu, perkara yang melibatkan penolakan permintaan “booking” customer dan ‘musim sejuk’ kenderaan hendaklah di kurangkan sebanyak mungkin. Berikut merupakan objektif lain mengapa Live Car ini diwujudkan:

 • mengurangkan jumlah kereta di jalan raya seterusnya membantu memelihara alam sekitar
 • untuk menggerakkan kereta-kereta partner, dan meningkatkan jumlah booking/sales
 • membantu permintaan tinggi tetapi dalam masa yang singkat (last minute) semasa hujung minggu/cuti  (1-2 days rental)
 • membantu customer mendapatkan kereta yang diingini
 • mempermudahkan urusan antara Wahdah dan partner bagi mengenalpasti kenderaan yang tersedia

Ciri terbaru Live Car (setakat Jan 2019)

Kemas kini terbaru Live Car ialah (lihat gambar Sample 1) :

 • Promo/Discount : fleksibiliti kepada partner dimana mereka boleh menawarkan  promo (diskaun) sebelum menyenaraikan kereta mereka di ‘Live Car’. Ini dapat menarik customer untuk menempah kereta tersebut.
 • Maximum day: partner perlu tentukan maksimum hari kereta tersebut tersedia untuk disewa bagi mengelakan pertindihan tempahan seterusnya.
Sample 1


SECON | PEN : The Importance of Sharing Economy in Malaysia

Though the sharing economy is rapidly emerging into public consciousness with digital platforms such as Uber and Airbnb, the concept is not new to Malaysia, according to Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Malaysia’s old cultural behaviors – such as pooling and sharing resources and services – have become changed by technology into burgeoning business models based on peer to peer mechanisms or crowdsourcing, said Nordarzy Razak Bin Norhalim, who is MDEC’s director of the B40 Division. Continue reading “SECON | PEN : The Importance of Sharing Economy in Malaysia”

Kempen Promo WAHDAH

Adakah kereta sewa anda sedang tiada booking? atau susah nak mendapat booking?, listkan kereta anda dalam promosi diskaun dan kempen marketing kami. Caranya sangat mudah, tidak sampai 5 minit pun.

Ikuti langkah-langkah di bawah:

Log masuk ke dalam sistem WAP dan pergi ke Manage dan pilih Promo

1- Lihat Existing Campaign Template, pilih Kempen Promosi yang berkenaan dan klik butang +Join Now

2- Setkan berapa tempoh masa (bermula dan tamat) untuk kereta anda tersenarai di dalam promosi tersebut.

3- Pilih jenis kereta yang ingin disenaraikan (eg. Perodua Myvi)

4- Masukkan nombor plate kereta yang ingin disenaraikan (eg. JPR 4789)

5- Masukkan jumlah diskaun yang anda ingin tawarkan (berbeza mengikut ketetapan Team WAHDAH)

6- Setelah yakin dengan pilihan anda, klik butang submit dan tunggu approval daripada Team WAHDAH.

4 Tips Penting Pengusaha Kereta Sewa

Ketika anda ceburkan diri dalam industri kereta sewa secara sambilan atau sepenuh masa, penting untuk anda sentiasa berada di landasan yang betul. Bukan hanya pada industri ini sahaja, bahkan juga dalam industri-industri yang lain.

#1 – Membuat Validasi Idea

Percaya atau tidak, setiap pengusaha akan mencari idea yang boleh ditiru setiap hari.  Hampir 90% mengamal bisnes akan mengambil idea dari media sosial terutama idea pemasaran. : )

Tapi ingat tidak semua idea ini boleh diguna pakai. Jadi bagaimana untuk memastikan idea ini betul? Caranya mudah, jalan 3 jenis validasi utama.

a) Validasi antara kumpulan.

Jika anda mempunyai staf, bersyukurlah berarti anda mampu membuat diskusi dan mempunyai ruang brainstorming sesama kumpulan. Kumpulkan input dari staf anda supaya dapat kurangkan risiko sedia ada.

b) Validasi di lapangan

Continue reading “4 Tips Penting Pengusaha Kereta Sewa”

Features Terkini Apps WAP – February (v 1.3) & March (v 1.3.1) Update

Aplikasi WAP kemaskini (v 1.3) February 2018

Kemaskini terbaharu untuk aplikasi mobile WAHDAH Associates Partners. Kini, anda boleh melakukan tugasan berikut dengan hanya menggunakan applikasi dari telefon bimbit anda. Sila update applikasi anda di Google Play Store dan Apple Apps Store terlebih dahulu untuk membolehkan anda menggunakan features terbaru ini :

1. Accept booking
2. Decline boooking
3. Assign staff for booking
4. Change fleet for accepted booking

 

Aplikasi WAP kemaskini (v 1.3.1) March 2018

New update on WAP apps : 23 March 2018 ( Version 1.3.1)
Sila pastikan anda update terlebih dahulu version apps untuk membolehkan anda menggunakan update terbaru ini. Penjelasan lengkap terhadap update terbaru boleh dibaca dari description di setiap gambar.

1. Update sale details
2. Mark as paid shorcut
3. Check in/out reminder
4. Check in/out details

PRO-Tip : Bagaimana Menjana Pendapatan Bersama WAHDAH

Jadilah pengguna aktif WAP

WAP adalah sebuah medium pengurusan bisnes kereta sewa. Gunakan sistem WAP dan secara tidak langsung sistem kami akan mengesan real data anda sebagai pengguna yang aktif (active user). Apabila rangking syarikat anda berada di atas sebagai active user, keutamaan tempahan akan diberikan secara automatik.

 

Review yang baik dari pelanggan

Jika anda pernah menerima tempahan dari WAHDAH, ingat bahawa pelanggan akan menghantar review terhadap servis dan mutu perkhidmatan yang telah anda berikan. Oleh itu, penting untuk memberikan khidmat kepada pelanggan dengan layanan yang baik dan juga menepati standard industri yang telah ditetapkan supaya secara tidak langsung dapat membina rasa percaya, selamat dan selesa.

 

Rating keseluruhan anda

Rating anda dalam sistem juga adalah penting. Sistem menghantar tempahan akan memilih active user dengan skala bintang terbaik untuk mendapatkan satu-satu tempahan. Standard rating yang ditetapkan adalah tidak kurang dari 3 bintang dan tidak kurang 60% acceptance rate bagi mendapatkan mana-mana tempahan yang berkaitan.

 

Lokasi strategik

Ketahui segmen dan lokasi yang betul untuk perniagaan anda. Sistem WAHDAH akan memilih lokasi terdekat di mana tempahan dibuat.

Pra Pelancaran & Beta Testing Apps WAP – Wahdah Associates Partners

Setelah melakukan beberapa transformasi di muka utama Web Apps supaya lebih kelihatan ‘mobile friendly’. Kini kami menambah lagi nilai anda dengan Mobile Apps.  Dengan interface yang simple dan elegant, pengurusan kereta sewa anda lebih mudah dan hanya di hujung jari!

                                                                View Utama Apps

Selain paparan yang simple dan mudah di fahami terutama dari golongan non-tech, apps versi pertama (1.0) ini juga kelak akan memudahkan  ratusan syarikat kereta sewa menerima dan menguruskan tempahan dari WAHDAH dan juga dari syarikat masing-masing.

Continue reading “Pra Pelancaran & Beta Testing Apps WAP – Wahdah Associates Partners”

Kemaskini Aplikasi Wahdah Partner

Pelanggan akan gembira jika mereka dihargai. Kadangkala, kita akan mendapat panggilan telefon atau email bahawa mereka pernah menyewa dari anda. Kebiasaannya, kita ada rekod di aplikasi Whatsapp , sejarah perbualan dari sewaan sebelum ini. Adakah staff kita di ofis tahu sejarah pelanggan ini  ? Jika mereka ingin meminta diskaun, apakah SOP syarikat ? Jika pelanggan pernah berbelanja lebih dari RM 1,000 ? Jadi mungkin ‘feature’ ini akan membantu syarikat anda 😀

Wahdah Partner terbaharu sudah dikemaskini iaitu Customer Relationship Management (CRM) yang memaparkan Customer History anda.

Di bawah senarai Sales akan ditunjukkan jumlah tempahan yang pernah digunakan oleh pelanggan. Kita boleh klik di nama tersebut dan akan dipaparkan secara jelas apa rekod tempahan-tempahan tersebut.

 

Anda atau staff boleh terus klik di nombor tempahan dan lihat sejarah maklumat tempahan pelanggan ini.

 

Semasa Add Sales, kami juga menyediakan features auto complete. Apabila anda taip nama pelanggan, sistem akan mencari nama yang sama di dalam sistem. Klik nama tersebut.


Sistem akan auto mengisi data email, alamat, telefon serta no IC yang terakhir pernah di isi.

 

Mudah bukan ?  Kami berharap ‘features’ ini dapat mengukuhkan lagi CRM anda dan seterusnya memudahkan anda untuk menjadikan pelanggan terus gembira.

Soft Launch API & WaHero

Dalam era digital hari ini, tiada menang atau kalah dalam industri bisnes. Tidak perlu menyaingi kerana kebanyakan persaingan hanya akan mematikan. Manusia tidak lagi memerlukan siapa yang paling kuat untuk menang, hanya perlukan siapa yang sudi menghulurkan dan saling membantu dan menguatkan. Idea distruptive trend kini perlu diinovasikan dengan lebih banyak kolaborasi

Photo by Tazbay Studio

Oleh yang demikian, sejak sistem kami dilancarkan dan ditawarkan kepada umum November tahun lalu sehingga kini, lebih 100 syarikat berdaftar beserta dengan hampir 800 kenderaan terkumpul dan dipasarkan oleh setiap syarikat dalam satu-satu masa hingga mencecah keseluruhan transaksi bernilai hampir RM4.1 juta. Dengan statistik sedia ada, kami membuat banyak eksperimen penting dan hasilnya cukup memberangsangkan. Tujuan kami satu, membantu dan membangunkan ekosistem kereta sewa yang sihat. Continue reading “Soft Launch API & WaHero”